Otvorena izložba „Brčko u osmanlijskim spisima”

Izložba „Brčko u osmanlijskim spisima“ otvorena je u srijedu, 10. marta 2021. godine u izložbenom salonu Gradske vijećnice, a organizovana je u okviru programa obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH.

Image for news

Izložba je pripremljena na inicijativu Službe za arhiv Brčko distrikta BiH u saradnji s Institutom Yunus Emre Sarajevo i Arhivom Predsjedništva Republike Turske.

Tim povodom Brčko distrikt BiH posjetili su predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH, Instituta Yunus Emre i Turske državne televizije (TRT).

Upriličen je prijem kod gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića kojem su, osim gostiju, prisustvovali i šef Odjeljenja za javni registar Tomo Obrenović, šef Službe za arhiv Ćazim Suljević i direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Kemal Nurkić.

Sekretar Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Burcu Cura, pored čestitki gradonačelniku Brčko distrikta BiH i građanima Brčko distrikta BiH za 21. godišnjicu,  izrazila je zahvalnost za saradnju i spremnost za jačanje kulturnih veza s Bosnom i Hercegovinom.

Kemal Nurkić informisao je gradonačelnika o načelnom dogovoru sa Službom za arhiv za prevođenje i objavljivanje popisa Brčkog iz 1850/51. godine.

Posjeta zvaničnika Instituta, Ambasade i Turske državne televizije završila je obilaskom kulturno-historijskih objekata – Krsmanovića zadužbine u Srpskoj Varoši u kojoj je nekada bio smješten Turski konzulat te Konaka Zaimovića u Gornjem Zoviku. Dogovorena je skora posjeta i konkretniji razgovori s nadležnim institucijama o nastavku saradnje u arhivskoj djelatnosti i obnovi kulturno-historijskih spomenika u Brčkom iz osmanskog perioda.

Prezentovani dokumenti dio su sačuvane administracije jednog vremena i sistema u kojem se, s kraćim prekidom, Brčko nalazilo približno tri i po stoljeća (1512–1878), a koji se čuvaju u Arhivu Predsjedništva Republike Turske. Dvadeset i devet artefakata koji se javnosti prezentuju, obuhvataju vremenski okvir od 1664. do 1877. godine, posljednjih godina osmanske uprave u Bosni.

Ovih 29 dokumenata odražavaju dio prošlosti Brčkog i ambijenta u kojem se grad nalazio, razvijao i živio svoj svakodnevni život. Oni su produkt različitih institucija sistema Osmanskog Carstva, i različitih nivoa vlasti, od centralnih do pokrajinskih te lokalnih, ili su rezultat rada lokalne administracije, događaja na terenu, bilo da su upućeni višim nivoima vlasti ili nadležnim institucijama, bilo da njima dolaze na izvršenje, ili predstavljaju izvršne akte pojedinih institucija. (dr. Aladin Husić)

Izložba ostaje otvorena do 26. marta 2021. godine i možete je pogledati radnim danima od 8.00 do 15.00 sati.