Godišnji plan rada Odjeljenja za javni registar

Obaveza izrade godišnjeg plana rada propisana je odredbama člana 32. stav (4) Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj 34/19) i člana 15. Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade, sistemu praćenja i nadzora provođenja strateških dokumenata i implementacionih dokumenata („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj 46/20).

Image for news

Odjeljenje za javni registar je nadležno za vođenje matične evidencije (matičnih knjiga rođenih, državljana, vjenčanih i umrlih), izdavanje izvoda na osnovu upisa u matične knjige i obavljanje zaključenja braka, vođenje upravnog i neupravnog postupka iz oblasti građanskih stanja, ovjere potpisa, prepisa i rukopisa, izdavanje ličnih dokumenata, održavanje i unapređivanje javnih registara i arhiva, održavanje katastra zemljišta i javnih registara, izdavanje izvoda iz registara, prijave i odjave prebivališta i boravišta građana, registraciju motornih vozila, obavljanje kancelarijskog poslovanja, izlaganje podataka o nekretninama i utvrđivanje prava na zemljištu i druge poslove iz nadležnosti Odjeljenja određene zakonom i drugim propisima.

Odjeljenje za javni registar sastoji se od pet nižih organizacionih jedinica, i to Pododjeljenja za matičnu evidenciju, Pododjeljenja za lične dokumente, Pododjeljenja za katastarske knjige, Pododjeljenja za pisarnicu i zajedničke poslove i Službe za arhiv.

Na osnovu Akcionog plana provedbe mjera i projekata za period 2022–2024. godina u okviru Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine sačinjena je verzija trogodišnjeg plana rada koja je usklađena s Dokumentom okvirnog budžeta na osnovu kojeg se pristupilo izradi godišnjeg plana rada Odjeljenja za javni registar za 2024. godinu.

Kompletan Godišnji plan rada Odjeljenja za javni registar za 2024. godinu možete naći ovdje.