Do sada izvršene 11.022 provjere vjerodostojnosti prijavljenih adresa

30.10.2020. Šef Pododjeljena za lične dokumente Vlade Brčko distrikta BiH Hajrudin Jusufović kazao je da aktivnosti provjere vjerodostojnosti prijavljenih adresa na području Distrikta teku po planu i da građani nastavljaju da pokazuju dobru saradnju s anketarima.

Image for news

On je kazao da su u periodu od 12. 9. 2020. do 25. 10. 2020. godine na području Brčko distrikta BiH izvršene 11.022 provjere u 18 mjesnih zajednica i 62 ulice. 

„Od toga mi smo provjerili 7.457 osoba. Registrovano je 319 osoba za koje se ne može utvrditi status, što se odnosi na one osobe za koje niko ni od komšija, upravnika zgrada, predsjednika mjesnih zajednica ne zna. Trenutno 586 osoba boravi u inostranstvu, a registrovali smo i 19 umrlih lica koja iz raznih razloga nisu odjavljena s adresa. Ukupno 6.512 osoba uredno je pronađeno na svojim prijavljenim adresama. Također, 21 osoba je odbila saradnju s anketarima. Mi smo uspostavili i koordinaciju s Policijom Brčko distrikta BiH kako bi se pokrenuli i upravni postupci za one osobe koje nisu pronađene na adresama“, kazao je Jusufović. 

Mjesne zajednice koje su rađene i u kojima se trenutno radi su: 4. Juli, Brod, Meraje, Rijeke, Centar 2, Centar 5, Broduša, Ivici, Grčica, Klanac, Brezik, Brka, Prutače, Srpska Varoš, Kolobara, Bijela, Ćoseti i Čađavac. 

Prema njegovim riječima projekat će trajati do 15. decembra 2020. godine i ukoliko se osigura novac iz budžeta nastavit će se s radom. 

„Mi smo dobili novac za ovaj projekat u iznosu od 107.250 KM. Moja procjena je da ćemo u ovoj fazi uraditi oko 80% provjera i ako se osigura novac za daljnju fazu anketari će izaći na teren kako bi kompletirali ovaj započeti projekat. Imamo podršku OSCE-a i OHR-a“, kazao je Jusufović. 

On je još jednom podsjetio građane da ih ne buni još jedna dodatna aktivnost na području Distrikta koju provodi državna Agencija za statistiku. 

„Trenutno državna Agencija za statistiku također vrši anketiranje građana Brčko distrikta BiH o broju radne snage u Brčko distriktu BiH, odnosno broju radno sposobnog stanovništva i njihovi anketari rade kontinuirano, tokom čitave godine. Zbog toga dolazi do zabune kod građana, odnosno prigovaraju anketarima Odjeljenja za javni registar kako su već bili kod njih, iako su to bili anketari državne Agencije za statistiku”, istakao je Jusufović. 

Jusufović je uputio apel svim građanima Distrikta da u skladu sa svojim mogućnostima i u saradnji s predsjednicima mjesnih zajednica daju potrebne informacije anketarima i nastave s dosadašnjom dobrom saradnjom.