Otvorena izložba „Tri života Sarajevske hagade” u galeriji brčanskog Arhiva

U organizaciji brčanskog Arhiva i Američkog kutka Brčko distrikta BiH, a uz pomoć Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, i podršku Ambasade SAD-a u BiH u petak, 12. 7. 2019. godine u galeriji Arhiva Brčko distrikta BiH otvorena je izložba „Tri života Sarajevske hagade”.

Image for news

Autori izložbe su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić. Prilikom otvaranja izložbe o sudbini hagade, njenom historijatu i značaju govorila je kustosica Zemaljskog muzeja Lejla Bečar, a izložbu je svečano otvorila Lejla Jašarević-Hogić, voditeljica Američkog kutka u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog kraljevstva Aragon, kada je nastala sredinom XIV. vijeka, preko Italije do Sarajeva, gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem XIX. vijeka. Do tada Sarajevska hagada pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

Sama hagada (hebrejski priča, kazivanje) je židovski liturgijski tekst koji se čita tokom obrednog obroka – sedera, na početku obilježavanja židovskog praznika Pesaha kojim se obilježava Izlazak, oslobođenje Izraelaca nakon četiri godine dugog zatočeništva u Egiptu.

Sadržaj joj je ispisan krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u periodu kada papir još uvijek nije ušao u masovnu upotrebu. Ova izuzetna rukopisna knjiga od 142 lista pergamene veličine 16,5 x 22,8 cm, izrađene od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože.

Mnoge se zanimljive priče i legende vežu uz ovu, više od 500 godina staru Hagadu. Knjiga koja je preživjela inkviziciju, Prvi i Drugi svjetski rat, te protekli rat u BiH – svjedoči o vremenima u kojima se itekako brinulo o kulturnom bogatstvu.

Izložba će biti otvorena do 19. 7. 2019. godine u galeriji Arhiva Brčko distrikta BiH, Trg pravde 7, Brčko.