Održan konstruktivni sastanak u Sarajevu s predstavnicima Odjeljenja za javni registar

Na poziv pomoćnika ministra civilnih poslova BiH u sektoru za državljanstvo i putne isprave gosp. Milana Zjajića, 7. 10. 2021. godine je održan sastanak u Sarajevu, u prostorijama Zgrade prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine.

Image for news

Sastanku su, pored gosp. Zjajića, prisustvovali gđa Merima Šenderović, šef Odsjeka za državljanstvo i putne isprave, gosp. Tomo Obrenović, šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH, kao i predstavnik Pododjeljenja za lične dokumente Adnan Bašić. 

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o postupku odricanja od državljanstva BiH, kao i prijavama prebivališta i boravišta državljana BiH i eventualnim poteškoćama koje naši građani imaju prilikom podnošenja zahtjeva za prijavu prebivališta ili u postupku odricanja od državljanstva te na koji način, u skladu s postojećim zakonskim i podzakonskim normama, unaprijediti poslovanje nadležnih organa u ovim oblastima.

Pored navedenog, zbog izraženog problema na svim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata oko prostora za arhivu zahtjeva za putne isprave, zaključeno je da će se pokrenuti postupak izmjene podzakonskih akata koji regulišu oblast čuvanja i arhiviranja zahtjeva za putne isprave, kako bi se oslobodio prostor za ostalu priručnu arhivu neophodnu za efikasno obavljanje poslova iz nadležnosti MUP-ova na prostoru BiH, kao i Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH.